Zonder titel, gevelmozaïk van Gaby Bovelander (1964)

Monumentale kunst

In 1965 werd de toenmalige kweekschool voor kleuterleidsters geopend aan de Henri Dunantlaan. De in Apeldoorn woonachtige Gaby Bovenlander kreeg de opdracht voor een geïntegreerd kunstwerk. Het gevelmozaïk toont kinderhanden die naar hun ‘juffen’ reiken.

Het budget voor dit werk kwam uit de percentageregeling die opdrachtgevers van gesubsidieerde gebouwen sinds 1951 verplichtte één procent van de bouwsom aan kunst te besteden.

Kijk hier hoe dit kunstwerk werd gemaakt.

Wandschilderingen kantoor Nieuwe Apeldoornse Courant - Kanaalstraat Apeldoorn

(bij sloop verloren gegaan)

Tableau kleuterschool Kelvinstraat Apeldoorn (1965)

Het gebouw van de voormalige kleuterschool aan de Kelvinstraat te Apeldoorn wordt in 2019 gesloopt en vervangen door een nieuw gebouw. Het tableau wordt gered en herplaatst op de nieuwbouw.

Met dank aan de Gemeente Apeldoorn en ‘Wonen bij September’, de oude en nieuwe eigenaar.

Ontwerpen

Uitvoering

Operatie Kelvinstraat van start!

Verwijderen en veiligstellen van het mozaïek - met bezoek van Gaby!

(9 en 10 januari 2019)

Terugplaatsing  - fase 1 - 10 juli 2019

4 november 2019

Wandschildering Autotechnische School ATS, Loolaan (1960)

Bij de sloop van het schoolgebouw is de wandschildering verloren gegaan.

Ontwerp

Uitvoering

Vloertapijt raadhuis Gemeente Epe naar een ontwerp van Gaby Bovelander (1970)

Handgeknoopt vloertapijt met een patroon van ronde, halfronde en langwerpige vormen in licht- en donkerblauw,

rood, beige. In de rechterbovenhoek is een aantal gevlochten draden aangebracht.

Gesigneerd rechtsonder.

Textiel  -  Doorsnede 650 cm. Geknoopt door 300 huisvrouwen uit Epe onder wie de echtgenote van de voormalige burgemeester Bergh.

24 augustus 2020: Verhuizing van het Eper kleed naar het depot van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (Amersfoort)

Wandkleed Gemeente Apeldoorn 1977

Het wandkleed met de plattegrond van Apeldoorn op de bovenfoyer van Cultureel Centrum Orpheus is geknoopt door de Apeldoornse bevolking als cadeau voor het verbouwde (oude) Raadhuis op het Raadhuisplein in 1977.

Ontwerp

Werk in uitvoering